Wooncomfort door geluidswerende ramen

De belangrijkste feiten in het kort
 • Geluidswerende ramen verminderen het geluidsniveau in huizen en appartementen aanzienlijk.
 • Door de plaatsing van geluiddichte ramen verdwijnen concentratieproblemen en ook gezondheidsstoornissen, zoals slaapstoornissen.
 • De dikte van de beglazing en de constructie van het raam zijn doorslaggevend voor de geluidsisolatie.

Woon je direct aan een weg of in de buurt van een vliegveld, dan zul je geluiddichte ramen op prijs stellen. Het lawaai van rijdende auto’s of opstijgende en landende vliegtuigen wordt gedempt en het wooncomfort neemt toe.

Waarom geluiddichte ramen?

Iedereen weet dat, storende geluiden in de flat vooral van buiten en door het raam komen. Of vliegtuigen, treinen of auto’s op een drukke straat de rust verstoren is volstrekt irrelevant, het geluidsbeeld zet mensen onder stress. Het leidt niet alleen tot concentratiemoeilijkheden, maar ook tot gezondheidsstoornissen zoals slaapstoornissen.

Als je nog oude ramen hebt en ze in de laatste decennia niet hebt laten vervangen, heb je waarschijnlijk nog ramen met enkel glas. Ze bieden helemaal geen bescherming tegen lawaai van buitenaf. Dit dringt ongehinderd door het raam het huis of de woning binnen. Als je bang bent voor de kosten van geluidwerend glas, kun je kiezen voor het minder dure dubbel of driedubbel glas. De geluidsisolatiewaarde is ook aanzienlijk beter met deze beglazing.

Schallschutzfenster

Maar het lawaai van een drukke snelweg of de nabijheid van een vliegveld kan een dubbele of driedubbele beglazing niet dempen. Hier zijn geluidswerende ramen echt nodig.

Het wooncomfort in je eigen huis kan verbeterd worden met

 • Geluiddichte ramen
 • Geluiddicht glas
 • geluidsisolerende kozijnen
 • een grotere ruitdikte

sterk verbeterd.

Als alternatief kun je kiezen voor luiken die geluiddempend zijn. Deze kunnen ook het geluidsniveau sterk verminderen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat ze goed geïnstalleerd worden. Anders kan het gebeuren dat storend geluid via de rolluikkast weer het huis binnendringt.

Met deze maatregelen wordt de eigen woning weer comfortabel en de gezondheid samen met het welzijn zichtbaar bevorderd.

De bouw van geluiddichte ramen

Geluiddichte ramen zijn heel anders geconstrueerd dan ramen met enkel glas. Als een geluidsgolf door een geluid op een ruit slaat, wordt deze bij standaard beglazing in trilling gebracht. Deze trilling wordt doorgegeven aan de volgende ruit en komt zo het huis binnen. Het oorspronkelijke geluid komt enigszins afgezwakt het huis binnen, maar de persoon neemt het heel duidelijk waar. Moderne geluidswerende ramen laten dit geluid van buiten niet in het huis binnen, omdat de ruiten asymmetrisch gerangschikt zijn.

De opbouw van het geluiddichte raam is als volgt:

 1. De gelaagde glasplaat, die zich aan de buitenkant van het raam bevindt, bestaat uit minstens twee glasplaten. Deze zijn met elkaar verbonden door een geluiddempende folie. De geluidsisolerende folie is van plastic. Hierdoor wordt het glazuur dikker.
 2. Isolerend glas wordt aan de binnenkant van het raam geplaatst voor zowel dubbel als driedubbel glas.

De afstand tussen de ruiten varieert, zodat geluidsgolven door de geluidswerende beglazing gebroken worden. Zo wordt voorkomen dat het lawaai de woonruimte binnendringt.

Hoe groot de geluidsisolatie is hangt vooral af van hoe dik de glasplaten zijn en hoeveel ruimte er tussen de ruiten is.

Als de ruimte tussen het gelaagde en het isolerende glas groot is, is ook de vermindering van de geluidsemissie groot. Als de beglazing erg dik is, is de geluiddemping zeer groot. Dat is de vuistregel.

Het verschil zit dus in de gekozen beglazing en de constructie van het vensterglas. De geluidswering wordt gegarandeerd door het hoge glasaandeel en de asymmetrische ruitconstructie. De ruimte tussen de ruiten is gevuld met een inert gas. Dit geldt zowel voor geluidswerende ramen als voor isolerende beglazing. Op deze manier wordt de geluidsisolatie opnieuw aanzienlijk verbeterd.

De afzonderlijke geluidsisolatieklassen

Als je wilt weten of je echt geluiddichte ramen nodig hebt, kun je op je gehoor en dus je subjectieve gevoel vertrouwen, of je kunt de geluidsisolatieklassen bekijken. De moderne ramen van vandaag worden in zes geluidsisolatieklassen ingedeeld. Hoe hoger de geluidsisolatieklasse, hoe hoger de geluidsisolatie. Doorslaggevend zijn de woonplaats en de omgeving, want het achtergrondgeluid hangt daarvan af, en natuurlijk ook iemands eigen waarneming van de geluidsoverlast.

Omdat vooral oude ramen meestal een slechte geluidsisolatie hebben, zijn ze van bijzonder belang om het geluidsniveau tot een minimum te beperken. Maar pas op, de geluidsisolatie mag niet te hoog zijn, want dan kunnen de volgende nadelen ontstaan:

 • het ruimteklimaat verandert ongunstig
 • worden de kosten kunstmatig verhoogd
 • ontstaat een gevoel van leven in isolement.

Als je niet zeker weet welke geluidswerende ramen je nodig hebt, kun je advies vragen aan een professionele glazenmaker. DIN 4109 bevat de voorschriften voor geluidswerende klassen voor geluidswerende ramen. Dit dient als oriëntatie over de vereiste geluidsisolatie. Op deze manier heeft men van tevoren al een richtwaarde.

De geluidsisolatieklassen zijn gestructureerd volgens de geluidsreductie-index. De geluiddempingsindex geeft precies aan hoeveel lawaai dat door het raam dringt buiten gehouden kan worden. Voor geluidsisolatieklasse 1 betekent dit dat ramen van deze klasse het geluid dat de woning binnenkomt met 25 – 29 dB kunnen verminderen. Wordt het dB cijfer slechts met 10 dB verlaagd, dan neemt het menselijk oor dit waar als een halvering van het geluidsniveau.

Geluidsisolatieklasse Geluidsreductie-index van ramen
1 25 – 29 dB
2 30 – 34 dB
3 35 – 39 dB
4 40 – 44 dB
5 45 – 49 dB
6 > 50 dB

De kosten van geluidswerende ramen

Natuurlijk kosten geluiddichte ramen niet bepaald weinig. Daarom rijst de vraag of deze extra geluidsisolatie echt de moeite waard is? Deze vraag moet van tevoren zorgvuldig afgewogen en aan de persoonlijke behoeften aangepast worden. De vraag, welke geluidsisolatie werkelijk de optimale bescherming biedt volgens de persoonlijke behoeften, kan alleen individueel beantwoord worden. Soms zijn ramen voorzien van veiligheidsglas helemaal voldoende. Hiertoe behoren gelaagd veiligheidsglas en kogelvrij glas. Ze bieden ook al een hoge mate van bescherming tegen lawaai.

Voor ramen van geluidsisolatieklasse 5 bedraagt de toeslag op de aankoopprijs al tussen 150 en 200 euro per vierkante meter. Voor geluidsisolatieklasse 3 is de toeslag slechts 50 euro per vierkante meter raamoppervlak. In elk geval is het belangrijk dat de kwaliteit op de voorgrond staat. Als je nieuwe geluidswerende ramen wilt plaatsen, moet je vertrouwen op een expert op dit gebied. Als bijvoorbeeld de voegen van de ramen niet goed afgedicht zijn, kan dat leiden tot een verminderde geluidsisolerende werking van de beglazing van de ramen.

Het plaatsen van geluiddichte ramen laat je beter over aan de experts. Maar als ze eenmaal geïnstalleerd zijn, neemt het wooncomfort enorm toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *