Tiny House – Wonen in een kleine ruimte

De belangrijkste feiten in een notendop
 • Wonen in een Tiny House betekent wonen in de kleinste ruimte met geoptimaliseerde details.
 • De bouwvoorschriften in Duitsland schrikken veel mensen af om zo’n houten huis te bouwen.
 • Deze zelfvoorzienende woonvariant beschermt het milieu door energie en water te besparen.

Zoals zoveel dingen komt ook deze trend uit Amerika naar Duitsland. Tiny Houses, wonen op weinig vierkante meters, zo heet de nieuwe trend. Ook in Duitsland vindt deze zelfvoorzienende manier van leven steeds meer aanhangers, ook al ligt ze in een grijs gebied uit zuiver juridisch oogpunt.

Tiny Houses in Duitsland

Ook in Duitsland vinden Tiny Houses steeds meer aanhangers. Tiny Houses worden meestal gekenmerkt door de volgende kenmerken:

 • een grootte tussen 10 en 55 vierkante meter
 • een conventionele vorm
 • een zadeldak
 • het huis is op wielen gemonteerd.

De huurprijzen in Duitsland stijgen gestaag en dus is een Tiny House een goed alternatief, want weinig woonruimte kost minder en is ook goed voor het milieu. Intussen zijn er veel ideeën voor de inrichting van een Tiny House. Velen komen uit de VS, maar ook in Duitsland hebben steeds meer mensen met deze trend te maken. Althans op het Internet is ook het Tiny House gearriveerd.

Maar in Duitsland verhinderen de talrijke en ingewikkelde vergunnings- en bouwvoorschriften, en de verkeersregels een wijdverbreide verspreiding van het Tiny House. Intussen zijn er echter steeds meer mensen die zich hierdoor niet laten afschrikken en toch bouwen. Het eerste Tiny House in Duitsland werd gebouwd door Klaus Toszek in Hessen.

De kosten van het bouwen

Gemiddeld kost de bouw van een Tiny House zo’n 20.000 euro. Als je midden in de natuur en zelfvoorzienend wilt wonen, moet je het Tiny House precies en gedetailleerd plannen. Een keuken, een bed en een badkamer moeten plaats vinden in het compacte houten huisje. Daarvoor is het wel nodig dat over elke vierkante meter grondig wordt nagedacht en dat de beschikbare ruimte optimaal wordt gebruikt. Het duurt even voor het ontwerp echt klaar is en de plattegrond dan uitgevoerd wordt.

Tiny-House

Voor de meeste mensen die het Tiny House project willen uitvoeren, betekent het huis echter niet alleen meer persoonlijke vrijheid. Ze besparen op de kosten voor de aanleg en de lopende onderhoudskosten, gebruiken minder energie, besparen water en beschermen zo het milieu. Bovendien hebben ze ook minder land nodig.

Er is bij de mensen in Duitsland veel belangstelling voor dit soort levensstijl. De meeste mensen worden echter afgeschrikt door de bouwvoorschriften in Duitsland. Maar er is een kleine maas in de wet waarvan je gebruik kunt maken. Het Tiny House is geen huis in de ware zin van het woord, want het heeft geen fundering. Het is echter ook geen stacaravan, maar in het beste geval is het vracht op een aanhangwagen. Als het dan nog op een gepacht stuk grond staat, is de Duitse bouwwet niet van toepassing.

Het culturele verschil

Dit idee van wonen fascineert ook veel mensen in Duitsland. Maar slechts weinigen van hen kunnen zich voorstellen dat ze werkelijk zo leven. Er zijn culturele verschillen tussen Duitsland en de VS. Duitsers willen ook eenvoudig leven, maar niet op slechts 15 vierkante meter woonruimte. Je zult dus tevergeefs zoeken naar Tiny Houses met deze grootte van vierkante meters in Duitsland. Maar dat zou de grootte zijn van een doorsnee Tiny House. Zelfs dat een Tiny House op wielen staat en dus mobiel is, is voor Duitsers tamelijk ondenkbaar. De vraag in Duitsland naar Tiny Houses neemt toe, maar deze hebben een gemiddelde oppervlakte van 80 vierkante meter.

Het Duitse tiny house

In Duitsland zijn er bijna geen vaste tiny houses. De Duitse wetten staan gewoon niet toe dat je zomaar overal een tiny house bouwt. Als je een ruimte niet alleen als tuinhuisje gebruikt, moet je een bouwvergunning hebben. Dat in Duitsland krijgen is heel ingewikkeld en zenuwslopend.

Daarmee is ook de moeilijkheid verbonden om een bouwterrein te vinden, dat geschikt is voor de bouw. Daarom durven veel mensen de stap niet te zetten naar een eigen Tiny House in Duitsland als hoofdverblijf, hoewel water, elektriciteit en sanitair beschikbaar zouden zijn.

Duitsers zien het alternatief in het betrekken van het tuinhuis in de volkstuin. Een ander alternatief is te kiezen voor wonen in een bouwwagen. In veel Duitse steden staan nu bouwwagennederzettingen. Men schat dat er ongeveer 200 van zijn in heel Duitsland. Er zijn echter steeds meer eigenaars van bouwwagens die zich op het platteland vestigen.

Maar ook het wonen in een bouwwagen is een juridisch grijs gebied, want het is illegaal om zo te wonen. Daarom is er wat lef voor nodig om zo te willen leven.

Alternatieve site trailers

Er zijn nu specialisten in het ombouwen van oude bouwaanhangers tot caravans. Nieuwbouw aanhangwagens, waarin men kan wonen, zijn op oude chassis gemonteerd. Zo ontstaat een woonruimte van 20 tot 25 vierkante meter. De grootte hangt af van de afmetingen van het chassis. Afhankelijk van iemands eigen voorkeuren en behoeften kan het interieur individueel worden ingericht. Van comfort kan nog steeds genoten worden. Er is alles wat de bewoner nodig heeft:

 • een keuken met de nodige apparatuur
 • een oven
 • een badkamer met douche
 • Kasten
 • een wasmachine.

De kosten liggen tussen 20.000 en 100.000 euro.

De mensen erachter

De mensen die in een Tiny House of een bouwwagen willen wonen zijn in alle sociale klassen vertegenwoordigd. Het zijn nu dus niet alleen dropouts die in deze woonvorm wonen. Vaak zijn het ook gepensioneerden die besluiten in een Tiny House of een caravan te gaan wonen. In de meeste gevallen gaat het om mensen die, na een door anderen bepaald leven, nu hun droom van een zelfbepaald leven willen verwezenlijken. Voor de meesten van hen zijn het dus kinderdromen die vervuld moeten worden. Je kunt zelf bepalen hoe en waar je wilt wonen. Mogelijk op een klein landgoed aan de rand van het bos of ook bij een meer. Er zijn veel mogelijkheden.

Ze hebben echter allemaal één ding gemeen, ze willen zelfvoorzienend leven en liefst midden in de natuur. Toch moet men, voor men de stap naar een Tiny House zet, zich informeren over de mogelijkheden van een minimalistische manier van leven. Voor velen is het echter fantastisch om op deze manier slechts een kleine ecologische voetafdruk achter te laten.

Een Tiny House is goed voor het milieu, maar de bouwvoorschriften in Duitsland verhinderen vaak de uitvoering van dit idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *