Een kelder zonder ramen – hoe werkt ventilatie?

De belangrijkste dingen in een notendop
  • Voor delicate dingen in de kelder, zoals documenten en andere archiefstukken, moet je altijd een gespecialiseerde planoloog raadplegen.
  • Voor een kelder zonder ramen, die geen speciale functies heeft, kunnen technische mogelijkheden gebruikt worden.
  • Ventilatie is belangrijk om vocht uit de kelder te verplaatsen.

Veel bouwers overwegen al tijdens de planning of de kelder van het huis ramen moet hebben of niet. Beide hebben hun voor- en nadelen en hangen zeker af van welke functies de kelder moet vervullen. Maar hoe ventileer je een kelder zonder ramen?

Keller ohne Fenster

Hoe komt de lucht in de kelder?

Als je een kelder zonder ramen gekozen hebt, heeft die ofwel helemaal geen raam, ofwel alleen een klein luikje. Niettemin moet de kelderlucht regelmatig ververst worden. Anders is er gevaar voor schimmel en zoutuitbloeiing. Omdat er geen raam is, kan een decentraal ventilatiesysteem geïnstalleerd worden. Het is ook mogelijk te ventileren zonder ramen.

Frisse lucht in de kelder is niet alleen aangenaam, want er komt zuurstof bij, maar ook onaangename geuren en eventuele verontreinigende stoffen kunnen ontsnappen. Het is echter heel belangrijk dat het vocht naar buiten getransporteerd wordt.

In oude gebouwen gebeurde dat vaak automatisch en gebeurt dat nog steeds. Althans voor een groot deel. In deze gebouwen zijn er altijd lekken of voegen waardoor het vocht in de kelderlucht kan ontsnappen. Maar als de kelder vakkundig en goed gerenoveerd is, ontbreekt deze mogelijkheid. Zo kan de vochtigheid zich bij en in de muren recht in de buurt van de aarde nestelen en dreigt de schimmel ingang te houden.

Vaak zijn kelders niet alleen zuivere opslagruimten, maar worden ze ook gebruikt als archief voor verslagen en documenten. Op zijn laatst dan heeft het een kelderventilatie nodig, zodat het vocht zich niet in het papier nestelt. Wie hier niet zeker van is moet een gespecialiseerde planner raadplegen om gevoelige voorwerpen te beschermen. Wie niet zulke delicate dingen in de kelder bewaart, kan technische oplossingen gebruiken die de kelder zonder veel moeite ventileren.

Wanneer is ventilatie effectief?

Deze vraag kan vrij gemakkelijk beantwoord worden, want ventilatie is altijd effectief als de in de kelder gebruikte lucht er in dezelfde verhouding uitkomt als de verse lucht er weer in komt. Daarom hebben ventilatiesystemen altijd aparte inlaten en uitlaten nodig voor de toevoer- en afvoerlucht. Ventilatiesystemen zuigen de gebruikte lucht uit de kelder en brengen de lucht van buiten weer naar binnen.

Ventilatie voor de kelder

Je kunt het de kelder ook gemakkelijk maken, want er zijn ook oplossingen waarbij de buitenlucht via filterkleppen aangevoerd wordt. Voor eenpersoonskamers zoals het souterrain is dit een goede oplossing. Of men er dan tevreden mee is, is een andere vraag, want

  • omdat meestal de frisse lucht niet voldoende binnenstroomt
  • en de ventilator produceert storende geluiden.

De apparaten van de nieuwe generatie transporteren de afgevoerde en de verse lucht echter alleen via een ventilator. De ventilator verandert om de 70 seconden van richting. De muffe lucht uit de kelder wordt naar buiten getransporteerd. Dit gebeurt via een warmteaccumulator, die tijdens het proces verwarmd wordt. Als de ventilator van richting verandert, brengt hij de koude lucht van buiten weer binnen via de warmteaccumulator. De lucht wordt daarbij verwarmd. Als de warmte is vrijgekomen, wat na ongeveer 70 seconden het geval is, wordt de lucht die nu weer verbruikt is naar buiten getransporteerd. De warmteverliezen zijn dus gering.

Deze toestellen hebben niet alleen een laag stroomverbruik, maar zijn ook uiterst stil. Zelfs een leek kan ze zonder problemen installeren. Ook bediening en onderhoud zijn kinderspel.

Waar moet je op letten bij ventilatie?

Soms laat het budget het gewoon niet toe om in de kelder onder het plafond kanalen aan te leggen voor de toevoer en afvoer van lucht. Zelden is de hoogte van de kamer niet voldoende. Om ervoor te zorgen dat de kelder toch nog ventilatie krijgt, zijn er ventilatie-units voor een enkele ruimte. Voor deze oplossing moeten twee kernboringen gemaakt worden om de toevoer- en afvoerlucht toe te laten. Voeg een stroomaansluiting toe en je bent klaar om te gaan.

Een groot voordeel van deze toestellen is dat de kosten laag zijn en de installatie eenvoudig. Ze worden geleverd met een ingebouwde warmtewisselaar en je kunt het vermogen voor elke kamer afzonderlijk instellen als je meerdere kelders hebt. Als je besluit zo’n apparaat te kopen, moet je er zeker van zijn dat het niet alleen voldoende vermogen heeft, maar ook een hoge terugwinningswaarde wat warmte betreft. Deze toestellen werken echter niet geruisloos en ze verbruiken elektriciteit.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

De passieve kelderventilatie

Het is zeker ecologisch zinvol om de wind te laten werken om de kelder te ventileren. Niet alleen bespaart het geld. Deze passieve, vrije ventilatie maakt eenvoudig gebruik van de drukverschillen van de wind of van het thermisch drijfvermogen.

Voor deze dwarsventilatie moeten verse luchtroosters in de buitenmuur aangebracht worden. Deze moeten boven de grond liggen. Binnen in de kelder zijn ventilatieroosters nodig in de deuren of wanden. Dit garandeert dwarsventilatie. Als dit te duur is, kan de lucht ook via een schacht naar boven geleid worden, naar de open lucht. In dit geval wordt de zuigende werking van de schachten gebruikt om de kelder te ventileren. Als alternatief zijn ook schoorstenen die niemand meer gebruikt of open trappenhuizen geschikt.

Deze vorm van ventilatie is geruisloos. Maar er kunnen natuurlijk geluiden uit de omgeving de kelder binnendringen. Het is ook belangrijk dat het in de eerste plaats winderig is. Zonder wind werkt kelderventilatie in dit geval niet.

Een DIN norm voor kelderventilatie

Het is de E DIN 1946-6 Bbl. 5 (4), die beschrijft welke verschillende soorten ventilatie gebruikt mogen worden voor ventilatiesystemen in de kelder. Daar worden de schacht- of dwarsventilatie genoemd, die afwisselend met of zonder sensor- of ventilator-ondersteunde systemen in de kelder kunnen werken. Volgens deze norm moet de luchtverversing automatisch werken in elke nieuw gebouwde of gerenoveerde kelder. Handmatige ventilatie door de eigenaar is niet gewenst. De ventilatie zou automatisch moeten werken.

In werkelijkheid is dat niet helemaal praktisch, want de eigenaar kan immers ook veel doen om te voorkomen dat er vocht in de kelder ontstaat. Vocht kan geminimaliseerd worden, bijvoorbeeld door in de winter maar een paar planten in de kelder te brengen om te overwinteren. Wie zelf niet het juiste moment kan vinden om te ventileren, kan dit aan sensoren overlaten. Deze zullen de beste tijd vinden. In sommige gevallen is een ontvochtiger ook aan te raden, tenminste voor de zomer, als het vochtgehalte van de buitenlucht toeneemt.

Een kelder zonder ramen betekent niet dat je hem niet kunt ventileren. Er zijn veel manieren om vochtigheid te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *