Binnendeuren met glas – licht en ontwerp voor binnenhuisinrichting

De belangrijkste feiten in het kort
 • Binnendeuren met glas dragen een risico op verwondingen in zich, dat tegengegaan kan worden met veiligheidsglas.
 • De slagvastheid van het glas is een essentieel prestatiekenmerk van de binnendeur.
 • Er zijn bijna geen grenzen aan de variëteit van de verkrijgbare glazen deuren.

Velen houden van ze, anderen vrezen ze. We hebben het over binnendeuren met glas. Ze maken een visueel royale ruimte-indeling mogelijk, voorzien ook kamers zonder ramen van licht en verfraaien het appartement of huis visueel. Maar ze vormen ook een gevaar voor verwondingen, die kunnen ontstaan als het glas breekt.

Innentueren Glas

De soorten binnendeuren

Er zijn binnendeuren met glas te kiezen als een blokkerende of omlijste deur met een glasuitsparing of als een geheel glazen deur. De regels voor glazen binnendeuren lopen sterk uiteen om glasbreuk te voorkomen. In elk geval moet echter een geschikt glas gekozen worden.

Als het glas over het hoofd gezien wordt, kan een val tegen de deur ernstige gevolgen hebben. Elk jaar gebeuren er in Duitsland een groot aantal ongelukken in huishoudens, waarbij doden vallen, maar ook zwaargewonden. De reden is dat meestal heel eenvoudig vensterglas gebruikt werd. De scherven zijn uiterst scherpkantig en de glassplinters gevaarlijk. Deze bron van gevaar kan gemakkelijk onschadelijk gemaakt worden met veiligheidsglas.

De DIN norm

Sinds januari 2019 is er een nieuwe productnorm voor binnendeuren, DIN EN 14351-2, die ook de regels voor glazen deuren bevat. Dit wordt meteen duidelijk als je een blik werpt op het voorwoord. Daar wordt de stootvastheid van binnendeuren met glas al uitvoerig behandeld. In het hoofdstuk waarin de termen worden uitgelegd

 • de frameloze glazen deur
 • de binnendeur
 • de beglaasde deur met gevaar voor verwonding

worden in detail beschreven.

Volgens dit is een binnendeur een bouwproduct dat gebruikt wordt om openingen binnen in het huis of appartement af te sluiten. De belangrijkste bedoeling van de deur is om mensen binnen te laten.

De frameloze glazen deur wordt omschreven als een deur waarvan het hele deurblad van glas is. Dit betreft zowel enkel glas als isolerend glas. Deskundigen wijzen er echter op dat glazen deuren met isolerend glas zelden als binnendeur gebruikt worden, omdat ze meestal deel uitmaken van het brandbeveiligingssysteem binnenshuis.

Alle glazen deuren die in het onderste gedeelte uit meer dan 30 procent glas bestaan, vormen een gevaar voor verwondingen. Tenminste één van de glasruiten moet groter zijn dan 0.2 m².
Wat in deze norm ook niet staat is of voor binnendeuren met glas veiligheidsglas of glas met veilig breukgedrag gebruikt moet worden. Er wordt alleen een uitspraak gedaan over slagvastheid. De stootvastheid heeft te maken met het feit dat het glas op zijn plaats blijft, zelfs bij een sterke botsing. Het risico op verwondingen is kleiner.

De stootvastheid wordt getest volgens DIN EN 13049:2003. Stootvastheid is dus een essentieel productkenmerk van binnendeuren met glas. Daarom maakt het ook deel uit van de prestatiespecificatie.

De DIN norm is nodig om de prestatie-eigenschappen van glazen deuren te bepalen en te beschrijven. Zo kunnen ze met elkaar vergeleken worden. In dit verband geeft de CE markering de stootvastheid aan die de binnendeur met glas heeft. Ook de valhoogte waarop de glazen ruit onvermijdelijk zou breken wordt genoemd. Kleine series en op maat gemaakte produkten zijn echter vrijgesteld van de verplichting van de prestatieverklaring.

De planner moet de eisen voor schokbestendigheid specificeren. Hij moet de klasse van schokbestendigheid als minimumeis specificeren.

Verdere voorschriften voor binnendeuren met glas vloeien voort uit de werkplaats-richtlijn en uit de voorschriften van de Duitse Sociale Ongevallen Verzekering.

Het glas voor de binnendeur

Zoals reeds gezegd, kan men aannemen dat er geen of nauwelijks gevaar voor verwonding is als het glasoppervlak kleiner is dan 0.2 m². Maar als het glasoppervlak groter is, kan men het risico op verwondingen minimaliseren door veiligheidsglas te gebruiken, glas met veilige breukeigenschappen en andere veiligheidsmaatregelen.

De structuur en constructie van de binnendeur

Als je een binnendeur van glas kiest, moet je kiezen tussen blokdeuren , omlijste deuren of glanzende glazen deuren. Maar wat je ook kiest, de lichtuitsparing kan verschillend ontworpen worden. Het glas kan volvlaks zijn, gedeeld of gemaakt van een grote verscheidenheid aan glassoorten. De keuze en ontwerpmogelijkheden zijn enorm. Dit geldt zowel voor het glasontwerp als voor de glastechnologie. Lasergraveren wordt net zo veel gebruikt als LED technologie. Er worden steeds nieuwe varianten ontwikkeld.

De soorten glazen deuren

Glazen deuren zijn er in de varianten draaideur en schuifdeur. De glanzende glazen deur is niet ingelijst en geheel van glas. Het benodigde hang- en sluitwerk wordt rechtstreeks op het glaspaneel bevestigd door middel van verlijming of een mechanische sluiting. Als het een omlijste deur is, wordt het glas omlijst door hout, metaal of kunststof. Hier zijn verschillende variaties mogelijk. Zo kan de binnendeur alleen een lijst aan de zijkant hebben of afzonderlijke zones binnen de deur. Bij andere deuren zit het glas in het bovenste derde deel van de deur. De afmetingen voor de uitsparing zijn gestandaardiseerd voor deuren van hout, maar ook van houtmaterialen.

De afzonderlijke glassoorten

 • Er zijn verschillende soorten glas die gebruikt kunnen worden:
 • Gehard veiligheidsglas
 • Meervoudig isolerend glas
 • Gedeeltelijk gehard glas
 • Floatglas
 • Gelaagd veiligheidsglas.

Al het veiligheidsglas wordt als breukvast beschouwd. Dit zijn de enkelvoudige veiligheidsbeglazing, het gelaagde veiligheidsglas en alle doorschijnende kunststoffen. Al het veiligheidsglas moet voldoen aan specifieke eisen voor veiligheid bij gebruik. Deze worden gedefinieerd in de Europese testnorm EN 12600.

De soorten bevestiging

Het glas in binnendeuren kan op verschillende manieren bevestigd worden. Het wordt erin geschoven en vastgelijmd of op zijn plaats gehouden met glazen opsluitstrips. Het glas mag niet in direct contact staan met het frame. Dit beschermt de gevoelige randen van het glas. Als glaslatten en glasblokken gebruikt worden, worden ze gedempt en wordt rammelen vermeden.
Vooral in stressvolle tijden van het dagelijks leven hebben mensen behoefte aan een pauze van stress en hectiek. Het eigen huis is dan een aangename plaats van toevlucht en rust, en glazen deuren mogen geen stressfactor worden door storende geluiden.


Harmonieuze woondromen worden steeds belangrijker. Daarom wordt het grootste belang gehecht aan de inrichting van woonruimten. Visueel zijn binnendeuren van glas een echte blikvanger en je kunt er je eigen persoonlijke stijl aan geven. Voor de particuliere sector gelden er echter geen regels voor glazen deuren. Hier wordt aangenomen dat de eigenaar zijn huis kent. De eisen voor de deuren moeten dus door een planner geformuleerd worden. Men moet altijd in gedachten houden dat er gevaar voor verwondingen bestaat en dat het daarom de voorkeur verdient breukvast glas te gebruiken. Veiligheidsglas is een must, vooral voor kinderen.

8 Comments

 1. Reply
  AlexaSor August 23, 2021

  Hallo, mein Name ist Alexa Normann, ich bin Studentin, ich bin fur ein Sommerpraktikum nach Switzerland gekommen,
  ich suche eine Begleiterin, eine Freundin, die mir hilft, mein Deutsch zu uben und Ausfluge zu interessanten Orten unternehmen kann.
  Ich werde nicht in Schulden bleiben)) Weitere Informationen zu meiner Person finden Sie hier: https://about.me/alexanormann

 2. Reply
  Alexandr September 8, 2021

  How he makes $1,300 per day – http://2dr.eu/TXfqhI

 3. Reply
  카지노사이트추천 September 11, 2021

  Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.
  Well I definitely liked reading it. This tip offered by you is very practical for proper planning.
  Thanks for helping out and about, superb data. The a number of stages regarding man are generally infancy, childhood, adolescence, and obsolescence. by Bruce Barton.
  Woman of Alien Great perform you have got done, this great site is admittedly great with great facts. Time is God as strategy for trying to keep anything from taking place directly.

 4. Reply
  스포츠토토사이트 September 11, 2021

  These people run together with step around these people along with the boots and shoes nonetheless seem excellent. I do think they are often well worth the charge.

 5. Reply
  skyreveryAxoro October 9, 2021

  [url=https://www.skyrevery.ru/news/empty_legs_july_2019/]Новости: Empty legs Июль 2019 – SkyRevery[/url] – подробнее на нашем сайте [url=https://skyrevery.ru]skyrevery.ru[/url]
  [url=https://skyrevery.ru/]Аренда частного самолета[/url] с экипажем в компании SkyRevery – это выбор тех, кто ценит свое время и живет по своему расписанию!
  Аренда частного самолета помогает экономить самый важный ресурс – время. Арендовав частный самолет, именно Вы решаете, когда и куда полетите. Для выполнения чартерных рейсов мы предлагаем частные самолеты иностранного производства, гарантирующие высокий уровень комфорта и безопасности полета. Внимательные бортпроводники и высокопрофессиональные пилоты сделают Ваш полет максимально приятным и удобным.
  Когда Вам нужна [url=https://skyrevery.ru/]аренда самолета[/url] срочно, мы можем организовать для Вас вылет по готовности от 3 часов с момента подтверждения.

 6. Reply
  Danielbup October 22, 2021

  Hey,

  Club new music scene releases https://0dayshouse.blogspot.com//

  Best regards, Daniel

 7. Reply
  TimothyCoF October 26, 2021
 8. Reply
  카지노사이트 November 25, 2021

  Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the great work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *